In de ontwikkeling naar volwassenheid kun je flink geconfronteerd worden met situaties waarbij je je onzeker, angstig of minderwaardig kan voelen. Het halen van een rijbewijs, schoolexamens, een studiekeuze, studeren, op kamers, financieel onafhankelijk worden van je ouders, relaties, seksuele geaardheid, werk zoeken, beslissingen maken. De één gaat er makkelijker mee om dan de ander. Maar wat nou als je last blijft houden van gevoelens?
Nare gevoelens als examenvrees, faalangst, perfectionisme maken het leven er niet leuker op. Misschien ga je overcompenseren. Heel hard je best doen, gedetailleerde planningen maken of op je tenen lopen? De kans om dan uitgeput, overspannen of burn out te raken ligt op de loer. Maar ook de andere kant kun je op schieten. Herken jij jezelf meer in; uitstellen, voor je uitschuiven, niet aan planningen houden of afleiding zoeken? Compleet het overzicht verliezen? Of juist minderwaardigheidsgevoelens als; ‘Het lukt me niet,’ ‘Ik kan het niet,’ ‘Het is te veel,’ ‘Iedereen kan het, waarom ik niet?’
Het is helemaal niet gek en juist heel normaal om deze gevoelens te hebben. Het zijn gevoelens die we allemaal hebben, maar we zijn zo geneigd te denken dat anderen deze niet hebben en dat jij de enige bent die dat heeft. Wil je weten hoe dat komt? Via Past Reality Integration (PRI) leer ik je graag waar deze gevoelens vandaan komen, wat het nut er van is en wat je er mee kunt doen om er vanaf te komen.
Add Comment