Adolescenten
Jezelf worden en loskomen van je ouders is denk wel de grootste klus in ons leven. Vooral in emotioneel opzicht.

In de ontwikkeling naar volwassenheid kun je flink geconfronteerd worden met situaties waar je je onzeker, angstig of minderwaardig bij kan voelen. Het halen van een rijbewijs, schoolexamens, een studiekeuze, studeren, op kamers, financieel onafhankelijk worden van je ouders, relaties, seksuele geaardheid, werk zoeken, beslissingen maken. De één gaat er makkelijker mee om dan de ander. Maar wat nou als je last blijft houden van je gevoelens?

Nare gevoelens als examenvrees, faalangst, perfectionisme maken het leven er niet leuker op. Misschien ga je overcompenseren. Heel hard je best doen, gedetailleerde planningen maken of op je tenen lopen? De kans om dan uitgeput, overspannen of burn out te raken ligt op de loer. Maar ook de andere kant kun je op schieten. Herken jij jezelf meer in; uitstellen, voor je uitschuiven, niet aan planningen houden of afleiding zoeken? Compleet het overzicht verliezen? Minderwaardigheidsgevoelens als; “Het lukt me niet” , “Ik kan het niet”,  “Het is te veel” , “Iedereen kan het wel, waarom ik niet?”

Het is helemaal niet gek en juist heel normaal om deze gevoelens te hebben. Het zijn gevoelens die we allemaal hebben, maar we zijn zo geneigd te denken dat anderen dat niet hebben of dat jij de enige bent die dat heeft. Wil je weten hoe dat komt? Ik leer je graag waar deze gevoelens vandaan komen, wat het nut er van is en wat je er mee kunt doen.

Add Comment